- تهران- نواب صفوی -برج گردون- واحد 404 شمالی
- 09121332130
- 02166383288
استفاده از اکستروژن آلومینیوم در طراحی و ساخت محصولات در دهه های اخیر به خصوص برای قالب اکستروژن به طور قابل توجهی افزایش یافته است. طبق گزارش اخیر تکنایو، بین سالهای 2019 تا 2023، رشد بازار جهانی اکستروژن آلومینیوم با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) تقریباً 4 درصد شتاب خواهد گرفت.
شاید شما در مورد این فرآیند تولید شنیده باشید و تعجب کنید که چیست و چگونه کار می کند. امروز ما در مورد چیستی و مزایای اکستروژن آلومینیوم و همچنین مراحل مربوط به فرآیند اکستروژن بحث خواهیم کرد.
اکستروژن آلومینیوم فرآیندی است که در آن مواد آلیاژ آلومینیوم از طریق یک قالب با مشخصات مقطع خاص عبور میکنند. یک پرس قدرتمند آلومینیوم را از داخل قالب هل می دهد و از دهانه قالب خارج می شود. وقتی این کار را کرد، به همان شکل قالب بیرون میآید و در امتداد یک میز بیرون کشیده میشود.
در سطح اساسی، درک فرآیند اکستروژن آلومینیوم نسبتاً ساده است. نیروی وارد شده را می توان به نیرویی که هنگام فشار دادن یک لوله خمیر دندان با انگشتان خود اعمال می کنید تشبیه کرد. با فشار دادن، خمیر دندان به شکل دهانه لوله ظاهر می شود.
باز شدن لوله خمیر دندان اساساً همان عملکرد قالب اکستروژن را انجام می دهد. از آنجایی که دهانه یک دایره جامد است، خمیر دندان به صورت یک اکستروژن جامد طولانی خارج می شود. در زیر می توانید نمونه هایی از رایج ترین اشکال اکسترود شده را مشاهده کنید: زاویه ها، کانال ها و لوله های گرد.
ابزار شکل دهنده برای تولید انبوه هر محصولی را قالب گویند.
ساخت قالب اکستروژن اولین مرحله برای تولید پروفیل آلومینیم ( الومینیومی ) میباشد.
به طور کلی قالبهای پروفیل آلومینیوم را میتوان از نظر محصول آن به دو دسته تقسیم کرد؛ هرچند که از نظر ابعاد، هندسه، پیکربندی و فنآوری ساخت نیز به انواع مختلفی قابل تقسیمبندی میباشد.
۱. قالبهای اکستروژن باز ( Port hole )
منظور، قالبهایی است که برای تولید پروفیلهایی با مقطع هندسه باز، مورد استفاده قرار میگیرند مانند:
۲. قالبهای اکستروژن بسته ( Spider )
به قالبهایی گفته میشود که برای تولید پروفیلهای آلومینیومی با مقطع هندسه بسته ( داشتن حداقل یک محوطه بسته در هندسه مقطع باشد ) مورد استفاده قرار میگیرند مانند:
۱- طراحی قالب اکستروژن
۲- کیفیت فولاد مصرفی
۳- عملیات حرارتی انجام شده روی قالب
۴- فن اوری ماشینکاری
۵- نگهداری و امادهسازی
در شرکت قالب سازان بهفرد طراحی قالب اکستروژن توسط مهندسین با سابقه و به وسیله نرمافزار catia صورت میگیرد که یکی از شاخصهای قابل اتکا در ارزیابی صحیح بودن طراحی، تولید پروفیلی با هندسه همانند پروفیل درخواستی مشتری و تلرانس تعریف شده و با کمترین فشار پرس میباشد که در سالهای اخیر حد اکثر سرعت تولید نیز به این ارزیابی افزوده گردیده است.
ماده اولیه مصرفی ساخت قالب فولاد آلیاژی با کد ۲۳۴۴-۱ استاندار ASTM میباشد. که شرکتهای بزرگ تولیدکننده فولاد اسامی خاص خود را با کیفتی بالاتر از استاندارد نامگذاری میکنند آنچه که در بازار ایران موجود است به ترتیب طبقه کیفیت از شرکت UDEHOULM سوئد با نام تجاری ASSAB در ایران شناخته شده است کد QRO۹۰ SUPREME و ORVAR۲M و شرکت بهلر المان کد w۳۰۰ و شرکتهای کوچکتر از همان کد ۲۳۴۴ استفاده میکنند.
محصولات کشورهای اسلونی، تایوان، چک، اکراین، ژاپن و همچنین تولیدکنندگان داخلی مانند شرکت فولادآلیاژِی اصفهان و شرکت فولاد اسفراین در بازار موجود میباشد.
عملیات حرارتی یا heat tritment که در اصطلاح عمومی به آبکاری معروف است به فرایندی گفته میشود که با استفاده از کورههای مخصوص دمای فولاد را در زمان مشخص و دمای مشخص با نمودار کاهشی و افزایشی مشخص تبدیل به فولادی با سختی تعریف شده و خواص مکانیکی به مراتب بهتری مینماید. که با آزمایش سختی سنجی با سختی متوسط ۵۰ HRC – ۴۸HRC سخت کاری میشود و قابل سنجش است.
از عوامل مهم در کیفیت و عمر قالب اکستروژن ابزار استفاده شده در ساخت و نیروی انسانی اپراتور این ماشین الات است که ماشینهای CNC تأثیر شگرفی در این مورد دارند.
عوامل بسیار زیادی وجود دارد که عدم رعایت آنها در نگهداری قالب به شدت از عمر قالب میکاهند از جمله:
چون مراحل ساخت قالب به هندسه پروفیل، مشخصات پرس متفاوت بوده و برای هر یک روشهای مختلفی وجود دارد بنابر این مشخصاً پرفیل الومینیومی با نقشه دوبعدی زیر و شماره سریال ۵۵۵۵ در نظر گرفته شده و فلوچارت زیر با استفاده از visio به این شرح در شرکت قالبسازان بهفرد انجام شده است.