- تهران- نواب صفوی -برج گردون- واحد 404 شمالی
- 09121332130
- 02166383288
اکستروژن سرد در سال ۱۹۴۰ ابداع شده است. از اکستروژن به روش های مستقیم و غیرمستقیم استفاده می شود. اکستروژن سرد در صنعت در واقع برای ساخت تجهیزات بسیار مختلف و متعددی به کار برده می شود.
در صنعت های مختلفی برای تولید ابزار ها و قطعات لازم برای وسایلی مثل اتومبیل، دوچرخه، موتور سیکلت و نجهیزات حمل و نقل از اکستروژن سرد استفاده می شود.
قطعات اکستروژن سرد بسیار سبک و کم وزن می باشند و کاربرد های متمایزی دارند. در ادامه این مقاله با اکستروژن سرد و مزایا و معایب آن بیشتر آشنا می شویم.
اکستروژن سرد چیست؟ در این قسمت می خواهیم به تعریف آن بپردازیم و اطلاعات مفیدی را ارائه دهیم. اکستروژن سرد معادل انگلیسی آن Cold Extrusion می باشد.
در اکستروژن سرد، پروفیل آلومینیوم قبل از شروع شدن کار هیچ نیازی به گرم کردن و حرارت دهی مواد اولیه ندارد. این عمل در واقع در دمای نزدیک به دمای فضا و یا در دمای آن فضا انجام می پذیرد. ویژگی هایی مثل سطح تمام شده با کیفیت بالا، کاهش اکسیداسیون سطوح و استحکام بالا از متمایز ترین مزایای اکستروژن سرد برای پروفیل آلومینیوم نسبت به نوع اکستروژن گرم می باشد. اکستروژن سرد یکی از خاص ترین راه های پوشش دهی قلع یا نقره بر روی سطوح فلزی مختلف می باشد.
یکی از مشکلات و محدویت هایی که در اکستروژن سرد با آن مواجه هستیم پوسته شدن و چسبیدن آن می باشد.
روش اکستروژن یا برون ریزی از متمایزترین راه حل های حجمی برای اعطای تغییرات کلی به اشکال در مواد می باشد. هدف کلی اکستروژن سرد کاهش ضخامت یا سطوح مقطع فلزی می باشد.
برخی فلزات را می توان از روش اکستروژن، اکسترود کرد. اکستروژن سرد فرآیندی است که در دمای اتاق یا دمای کمی گرم انجام می شود. همچنین به عنوان فورج سرد یا پرس سرد نیز شناخته می شود. فلزاتی مانند مس، قلع، تیتانیوم، فولاد، آلیاژهای آلومینیوم را می توان از طریق فرآیند سرد اکسترود کرد. در فرآیند اکستروژن سرد، فلز خام از رنگ فوقانی عبور داده می شود، فشار بالایی اعمال می شود و از طریق سطح مقطع روزنه رنگی طراحی شده خاص عبور می کند. از این رو این ماده به استحکام و پایداری بالایی دست می یابد.
مزایای روش اکستروژن سرد چیست؟ در روش اکستروژن سرد می توان موادی را با اشکال بسیار خاص و سطوح مقطع و مختلفی ساخت. اکستروژن بهترین روش و مناسب ترین روش برای تولید پروفیل های آلومینیومی برای شیار های خاص و برای اتصال می باشد که در پارتیشن بندی و دکور بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
از متمایز ترین مزیت های این روش اکستروژن می توان به آسانی حالت مواد شکننده و ترد را تغییر داد.
آلومینیوم در مراحل مختلف از جمله: در مراحل ضربه یا خم کاری احتمال اینکه آسیب ببیند و یا اتصال آن باز شود بسیار بالا می باشد اما با کمک این روش یک پروفیل یکدست و صاف و عمودی و با کیفیت بالا دریافت می شود. از مزیت های دیگر روش اکستروژن سرد افزایش استحکام ماده تولید شده می باشد، یعنی با تولید قطعات صاف و کاملا یکدست استحکام این ماده های تولیدی نیز افزایش می یابد.
یکی از معایب تولید در روش اکستروژن احتمال ایجاد ترک ها در مواد یا ماده تولید شده می باشد که این خود یک اختلال و عیب به حساب می آید. در برخی از مواقعی و در شرایط خاص احتمال ترک برداری در محصول خروجی نیز وجود دارد که دلایل اصلی ایجاد ترک را می توان ناشی از سرعت بیش از حد پیستون یا سرعت بیش از حد اصطکاک می باشد و یا دمای نامناسب. در بعضی از مواقع دمای پایین باعث چسبندگی ماده به سطوح پیستون می شود و این چسبندگی باعث ترک برداری ماده می شود. از معایب دیگر تولید در روش اکستروژن این است که اکسید ها و یا آلودگی های سطحی جذب سطوح ماده های تولیدی شوند. البته در این مورد باید ذکر کرد که پس از خنک کاری سطوح خود را نشان می دهند.
پیشنهاد مطالعه: اکستروژن گرم
وجود ترک های داخلی ماده که از معایب این روش می باشد در واقع، در اثر اختلاف فشار ها در پیستون پیش می آید. اختلافات فشار در پیستون سبب کاهش استحکام محصولات می شود. وجود خطوط و ترک در درون ماده در اثر اختلاف فشار می باشد و وجود خطوط و ترک بر سطح خارجی ماده ناشی از ایرادات در قالب ها می باشد.
پیشنهاد مطالعه: قالب اکستروژن
اعمال فشار در اکستروژن به یک روش و به دو نوع مستقیم و غیرمستقیم تقسیم بندی و گروه بندی می شود. در نوع مستقیم و گروه مستقیم جهت حرکت پیستون و خروجی محصول از یک سمت می باشد.
در واقع در روش و نوع مستقیم خروج محصول از یک سمت و فشار پیستون از سمت دیگر صورت می گیرد. در روش دوم که به نوع و روش غیرمستقیم معروف می باشد جهت حرکت و خروجی محصول به یک صورت دیگر می باشد.
در نوع و روش غیرمستقیم محصول خروجی و جهت حرکت پیستون هر دو در حهت مخالف همدیگر می باشند. در واقع هر دو مورد اعمال فشار و خروجی محصول از یک سمت می باشند. اصطکاک حاصل از حرکت بیلت ها در روش غیرمستقیم چندین درصد کم تر از روش مستقیم می باشد. به تبعیت از میزان اصطکاک پایین حرارت تولید شده نیز کم تر می باشد. این روش ها برای کار بر روی عده ای از قطعات و فلزات کاربرد ویژه ای دارد.
این روش از متمایز ترین روش های تولیدی ماده های مختلف می باشد که به روش ها و مدل های مستقیم و غیرمستقیم کار خود را انجام می دهد. اکستروژن سرد در چندین دوره اخیر برای تولید انواع متعددی از قطعات و ابزار بسیار به کار برده می شود و مزایای مصرفی فوق العاده ای دارد. اکستروژن سرد نسبت به اکستروژن گرم بسیار پر طرفدارتر و پر مزیت تر می باشد.
اینجانب مرتضی اسلامی فرد زاده شده در سال 1341 در شهر تفرش هستم پس از پایان دوره دبیرستان به علت تعطیلی دانشگاهها منتظر خدمت سربازی ماندم و با پایان خدمت از سال 1363 فعالیت در کارخانجات صنعتی را شروع کردم و در سال 1370 وارد صنعت اکستروژن الومینیوم شدم با مطالعات و کسب تجربیات زیاد در زمینه های هیدرولیک ، برق صنعتی ، مکانیک ، سیالات ، متالوژی ، امور مدیریت ، مالی و اداره سازمان در محیط صنعت اقدام به تاسیس شرکت قالبسان بهفرد با همکاری اقای بهنام مختاری نمودم که با به کار گیری تجربیات بدست امده توانستم اولین پرس هیدرولیک دایرکت برای تولید پروفیل الومینیوم با کنترل CNC را در ایران بسازم. همچنین اختراع موتور درونسوز هیدرونیک که موفق به ثبت اختراع ان شدم . ساخت پرس اکستروژن روتاری کنتینر طراحی تن سگمنت فارسی دیجیتال طراحی و ساخت کوره پیش گرم بیلت نقاله ای هم از دیگر دستاوردهای این سالهای من می باشد. بعد از ثبت شرکت با بهره مندی از نسل جوان تحصیلکرده و پویا و مهندسین زبده در رشته های مربوطه قدم در راه گسترش کار و صنعت گذاشتم و هر ساله سعی بر آن داشتم که با استفاده از تکنولوژی روز دنیا در حد وسع، میزان سعی و خطا در زمینه طراحی و تولید قالب اکستروژن را تا حد قابل توجهی کم کرده و پروفیل را با بالاترین ضریب کیفیت دراختیار مشتریان گرامی بگذاریم. همچنین استفاده از نرم افزارهای طراحی و شبیه سازی قالب و روند تولید پروفیل برای نخستین بار توسط اینجانب در ایران بکار گرفته شد که در حال حاضر تاثیز بسزایی در بالا بردن سرعت و کیفیت و پایین آوردن هزینه و ضریب خطای محصول نهایی دارد.