- تهران- نواب صفوی -برج گردون- واحد 404 شمالی
- 09121332130
- 02166383288
امروزه استفاده از مقاطع فولادی بسیار زیاد است با این حال، به نظر میرسد مقاطع آلومینیومی، از نظر کاربری و هزینه جایگزین پروفیلهای فولادی شدهاند. پروفیلهای آلومینیومی که روزبهروز بر میزان کاربری آن افزوده میشود، از نظر کیفیت متنوع هستند. انواع با کیفیت کاملا بادوام و موثر بوده و در برابر بارهای استاتیکی و دینامیکی مقاومت بالایی دارند. در این مطلب قصد داریم شما را با کاربرد مقاطع آلومینیوم آشنا کنیم پس با ما همراه باشید.
ابتدا باید آنها را تعریف کنیم، در نتیجه فرآیند اکستروژنی که بر روی آلومینیوم انجام میشود مقاطع به خود شکل میگیرند که به آنها مقاطع آلومینیومی گفته میشود. امروزه پروفیلهای آلومینیومی را می توان در شکلها و اندازه های مختلف تولید کرد. این تطبیقپذیری است که به آنها اجازه میدهد در محیط ها و برنامه های مختلف استفاده شوند. بهطوری که امروزه پروفیل های آلومینیومی بخشی از صنایع مختلف و به صورت انبوه هستند.
این یک فلز غیر فرومغناطیسی است که از مزایای بسیاری نسبت به عناصر دیگر برخوردار است. همچنین یک عنصر بسیار رایج است و 8٪ از پوسته زمین از ترکیبات آلومینیوم تشکیل شده است. در بسیاری از سیلیکاتها در حالت طبیعی خود یافت میشود، اما معمولاً به طور خاص از ماده معدنی به نام بوکسیت استخراج میشود. از طریق یک سری فرآیندها، آلومینیوم فلزی در نتیجه به دست میآید. این فرآیندها برای به دست آوردن پیشرفتهترین آلیاژها از نظر مزایای استفاده ضروری هستند.
این مقاطع انواع مختلفی دارند که هر کدام با توجه به نوع دارای ویژگیهای اختصاصی هستند اکنون شناختهترین انواع آن را نام میبریم.
به احتمال زیاد ما در محیط خود آلومینیوم خالص را نمیبینیم، اما مقاطع بیشماری وجود دارند که به محصولاتی که ما هر روز بیشترین استفاده را میکنیم جان میبخشند. کاربردها یا کاربردهای مقاطع آلومینیوم بیپایان است، اما در برخی بخشها، این ماده از شهرت خاصی برخوردار است اکنون به آنها اشاره میکنیم.
مقاطع آلومینیوم در صنعت حمل و نقل بسیار رایج است مقاومت، هدایت حرارتی و چگالی کم آلومینیوم، آن را به ماده ایده آلی برای ساخت قطعات خودرو، قطار یا هواپیما تبدیل کرده است. بهعنوان مثال، بدنه هواپیما ترکیبی از آلومینیوم و مس است، اما برای قسمتهای دیگر مانند بالها می تواند آلیاژی با روی باشد. وزن آن یک سوم وزن فولاد تخمین زده میشود، بنابراین وزن خودرو و مصرف انرژی آن کاهش مییابد. ورق ماشین شما حتماً علاوه بر بسیاری از قطعات دیگر خودرو دارای آلومینیوم است.
بهطور کلی در بخش ساخت و ساز از آلومینیوم بهطور گسترده استفاده می شود. میتوانیم آن را روی سقفها، نمای ساختمانها، قابهای پنجرهها، نردهها یا دروازهها، پنلهای خورشیدی و موارد دیگر قرار دهیم. بهطور خاص، پروفیل های آلومینیومی به طور گستردهای معروف هستند. این پروفیل ها اغلب برای اهداف ساختمانی، معماری یا صنعتی استفاده می شوند.
چه در ساخت و سازهای در نظر گرفته شده برای مسکن و چه در سایر انواع سازه ها، امروزه پروفیل های آلومینیومی نقش اساسی در محفظهها دارند. این امر به دلایل عملکردی و زیبایی شناختی است. امروزه می توان از این پروفیل ها برای محصور کردن انواع محیطها، از خانهها تا تراس، پاسیو، بالکن، آلاچیق و موارد دیگر استفاده کرد.
آنها همچنین میتوانند برای کمد لباس، در میان بسیاری از امکانات دیگر استفاده شوند. دلیل استفاده از این ماده برای محفظهها به این موضوع مربوط میشود که یک ماده بسیار عایق است. این امر تأثیر مستقیمی بر صرفهجویی در مصرف انرژی دارد. اما علاوه بر این، چکشخوار است و امکان طرحهای متنوعی را فراهم میکند. همچنین در برابر خوردگی مقاوم است، بنابراین میتواند در معرض تغییرات آبوهوایی قرار گیرد.
اما محفظهها تنها کاربرد پروفیلهای آلومینیومی در معماری نیستند. مقاومت مکانیکی، دوام بالا و چکش خواری آن به این معنی است که این فلز میتواند در انواع کاربردهای معماری مورد استفاده قرار گیرد. امروزه پروفیل های آلومینیومی را هم در ساختار ساختمان ها و هم در جنبههای زینتی بیشتر، محفظهها و بسیاری از موارد مییابیم. معماری یکی از حوزههایی است که به لطف استفاده از پروفیلهای آلومینیومی در طول سالیان متمادی غنیتر شده است.
استفاده از پروفیل های آلومینیومی در سازههای ساختمانی روزبهروز بیشتر میشود. امروزه این ماده امکان تولید ساختارهای سبک، اما در عین حال بسیار مقاوم و مستحکم را فراهم می کند. علاوه بر این، این ماده ای است که با وجود وزن کم، مقاومت بالایی در برابر وزن دارد که آن را برای تولید نما نیز ایده آل میکند.
در نهایت پروفیل های آلومینیومی برای تزیین در انواع سازهها بسیار کاربرد دارند. از آنجایی که این ماده همه کاره است، می توان تنوع زیادی از طرح ها را ایجاد کرد. علاوه بر این، پروفیل های آلومینیومی می توانند طیف گسترده ای از پوششهای لعابی و بافتدار و همچنین لاکی را دریافت کنند. این امر اجازه میدهد تا رنگها، بافتها، تنها و روشناییهای بسیار و بسیار متنوعی تولید کنید.
طبیعتاً افراد برای برخورداری از مزایای این محصولات از آنها استفاده میکنند. بر همین اساس در این بخش مهمترین مزایای استفاده از آنها را معرفی میکنیم.
مقاطع آلومینیومی موادی هستند که عموماً در صنعت ساختمان سازی و خودروسازی مورد استفاده قرار میگیرند. اغلب در لوازم خانگی، اجزای معماری، نردهها استفاده میشود. پروفیلهای آلومینیومی عموماً در برابر حرارت مقاوم هستند و ساختاری الاستیک دارند. میتوان آن را به راحتی شکل داد و به راحتی گرما و الکتریسیته را هدایت میکند. در برابر شرایط جوی و نشت گاز مقاوم است. این محصولات در برابر شرایط نامساعد جوی مانند باران و برف مقاوم هستند.
اینجانب مرتضی اسلامی فرد زاده شده در سال 1341 در شهر تفرش هستم پس از پایان دوره دبیرستان به علت تعطیلی دانشگاهها منتظر خدمت سربازی ماندم و با پایان خدمت از سال 1363 فعالیت در کارخانجات صنعتی را شروع کردم و در سال 1370 وارد صنعت اکستروژن الومینیوم شدم با مطالعات و کسب تجربیات زیاد در زمینه های هیدرولیک ، برق صنعتی ، مکانیک ، سیالات ، متالوژی ، امور مدیریت ، مالی و اداره سازمان در محیط صنعت اقدام به تاسیس شرکت قالبسان بهفرد با همکاری اقای بهنام مختاری نمودم که با به کار گیری تجربیات بدست امده توانستم اولین پرس هیدرولیک دایرکت برای تولید پروفیل الومینیوم با کنترل CNC را در ایران بسازم. همچنین اختراع موتور درونسوز هیدرونیک که موفق به ثبت اختراع ان شدم . ساخت پرس اکستروژن روتاری کنتینر طراحی تن سگمنت فارسی دیجیتال طراحی و ساخت کوره پیش گرم بیلت نقاله ای هم از دیگر دستاوردهای این سالهای من می باشد. بعد از ثبت شرکت با بهره مندی از نسل جوان تحصیلکرده و پویا و مهندسین زبده در رشته های مربوطه قدم در راه گسترش کار و صنعت گذاشتم و هر ساله سعی بر آن داشتم که با استفاده از تکنولوژی روز دنیا در حد وسع، میزان سعی و خطا در زمینه طراحی و تولید قالب اکستروژن را تا حد قابل توجهی کم کرده و پروفیل را با بالاترین ضریب کیفیت دراختیار مشتریان گرامی بگذاریم. همچنین استفاده از نرم افزارهای طراحی و شبیه سازی قالب و روند تولید پروفیل برای نخستین بار توسط اینجانب در ایران بکار گرفته شد که در حال حاضر تاثیز بسزایی در بالا بردن سرعت و کیفیت و پایین آوردن هزینه و ضریب خطای محصول نهایی دارد.